Transparent
Inloggen
Sluiten

Voldoende nachtrust erg belangrijk voor prestaties

Dit artikel is een commerciële partnerbijdrage.

4 maart 2023 14:06

Voldoende nachtrust erg belangrijk voor prestaties; image source:

Een goede nachtrust is belangrijk om in het dagelijks leven goed te kunnen functioneren. Het verschilt per individu wat een goede nachtrust precies is. Waar de een aan zes uur slaap genoeg heeft, kan de ander niet zonder acht of negen uur slaap. We spreken van een verstoorde nachtrust als het heel lang duurt voordat je in slaap valt. Of als je regelmatig in de nacht wakker wordt en niet verder kunt slapen. In dat geval kun je hulp gebruiken om je slaapritme te houden. Hiervoor gebruik je melatonine.

Wat is melatonine?


Melatonine wordt soms aangeduid als een geneesmiddel. Maar eigenlijk is het een hormoon. Ons lichaam maakt dit hormoon zelf aan. De pijnappelklier in de hersenen is daar in dit geval verantwoordelijk voor. De natuurlijke afgifte van het hormoon zorgt voor een goed slaap- en waakritme. Op het moment dat het avond wordt, krijgen je hersenen een signaal dat je lichaam in ruststand kan en kan gaan slapen. Tegen de ochtend neemt de werking van melatonine af en zul je dus minder diep slapen om tegen de ochtend uitgerust wakker te worden.

Waarom slapen mensen niet goed?


Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben. Als je veel stress ervaart, of juist een hele leuke dag hebt gehad, kun je daar zo door in beslag genomen worden, dat je moeite hebt met inslapen. Soms is er echter geen aanwijsbare oorzaak voor het feit dat je in niet in slaap kunt komen of midden in de nacht wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen. De reden hiervoor is divers. Het is bekend dat, naarmate mensen ouder worden, er minder melatonine aangemaakt wordt. Dit verstoort je slaapritme dus. Ook als je bijvoorbeeld vaak in de nacht werkt of regelmatig met het vliegtuig verre reizen maakt, met een jetlag tot gevolg, raakt je biologische klok van slag. En als je slecht slaapt, heeft dat vaak ook gevolgen voor de prestaties overdag. Je bent moe en kunt je slecht concentreren.

Kun je iets doen tegen dit type slapeloosheid?


Het is belangrijk om je slaappatroon zo evenwichtig mogelijk te houden. Daarnaast kan het helpen om overdag naar buiten te gaan, zodat je voldoende daglicht oppikt. Toch kun je niet altijd voorkomen dat je last hebt van slapeloosheid. In dat geval kun je ervoor kiezen om melatonine als voedingssupplement in te nemen. Je neemt een capsule een half uur of een uur voor je naar bed gaat in. De afgifte van de melatonine zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt. Daarnaast zal de melatonine die afgegeven wordt lang genoeg op peil blijven om je tijdens de hele nacht in een stabiele en natuurlijke slaap te houden.

Waar moet je rekening mee houden met melatonine?


Volg voor het gebruik van de melatonine de aanwijzingen op de verpakking. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het niet verstandig om dit hormoon als voedingssupplement te gebruiken. Raadpleeg bij twijfel je huisarts. Houd er ook rekening mee dat je het raadzaam is om het gebruik na een periode van maximaal dertien weken te stoppen. Hiermee geef je het lichaam de gelegenheid om de natuurlijke aanmaak van melatonine zelf weer op gang te brengen.


[adv:r89-mobile-outstream][adv:r89-desktop-outstream]

Tags

melatonine nachtrust slapen hormoon wakker afgifte hersenen overdag slaapritme slapeloosheid voedingssupplement aangeduid aangemaakt aanmaak aanwijsbare aanwijzingen afgegeven biologische borstvoeding capsule daglicht divers ervaart evenwichtig geneesmiddel huisarts individu inslapen jetlag moe naarmate peil pijnappelklier raadpleeg raadzaam slaappatroon slaapt stress verpakking verstoorde verstoort waakritme zwanger

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom backup berghuis boomen bounida brobbey chuba cordero elsimao eredivisie faberski farioli forbs godts hato jong kiki kroes linksbuiten mika moro pinchhitter rasmussen rensch sevic spelbos taylor traore weghorst wout